גואנבנה (שם בוטני אנונה מוריקטה – Annona muricata) הנו עץ פרי ירוק עד ממשפחת האנוניים אשר מוצאו כמו גם בית הגידול הטבעי שלו הוא מרכז אמריקה והאיים הקאריביים אולם כיום הוא מגודל באיזורים נרחבים בעולם בהם תנאי האקלים מאפשרים זאת. גואנבנה גדל גם בישראל אולם חשוב להקפיד ולספק לו בית גידול המותאם לצרכיו. שם נוסף לעץ גואנבנה הוא גרביולה וההתיחסות הכתובה אליו עושה שימוש בשני השמות. לפרי הגואנבנה מיוחסות תכונות מרפא למחלת הסרטן (הרחבה בהמשך).
לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com
העץ אינו גדול ובבגרותו מגיע הגואנבנה לגובה של כ 4 מטרים בלבד וכ 3 מטרים רוחב. עלוות העץ בצבע ירוק כהה, בסמיכות בינונית וצורת העלים אובלית. גודל העלים בין 5 ל 15 ס”מ, בהתאם לתנאי הגידול. גואנבנה אינו מתאים כעץ צל אך בשל גודלו הצנוע הוא אידאלי לגינות קטנות או לגינות גג. הענפים הצעירים מעט שעירים ועם התבגרותם נושרות השערות והענף מתעצה. קצב הגידול של העץ בישראל הנו בינוני.
עדכון מאי 2016: במלאי נבטים של גואנבנה במיכלי 7 ליטר. מי שרוצה יכול לבוא לקנות
בתמונה: הנבטים נכון להיום: 30 אפריל 2016. מומלץ להרים טלפון לפני שבאים כדי לוודא שעוד נשאר.
הפרי נקרא Soursop הנו בעל קליפה ירוקה ועליה יופיעו זיזים הנראים כמו קוצים מנווונים. גודל וצורת הזיזים הנו בהתאם לזן. צורתו של פרי הגואנבנה מעט מאורכת או ביצתית כשהחלק העליון רחב ואילו החלק התחתון המרוחק מהעוקץ מעט דק יותר. ציפת הפרי בצבע לבן ובה זרעים שחורים באורך של כ 1.5 עד 2 ס”מ. הפרי גדול מגיע ל 30 ס”מ אורך ולמשקל של כ 4 ק”ג. חשוב לציין כי גודל זה מושג בארצות מוצאה של הגרביולה ואילו בישראל, בה תנאי האקלים אינם אידיאליים לעץ, ניתן לצפות לפרי קטן יותר. הפרי עשיר בויטמין B1, B2 ו-C וטעמו חמוץ מתוק. יש מי שמתאר את הטעם כשילוב של תות שדה ושל אננס. אולם על אף טעמו המיוחד של הפרי אין זו הסיבה העיקרית להתעניינות הרבה בו בשנים האחרונות. לפרי גרביולה כמו גם לחלקים נוספים בעץ נודעו סגולות המסייעות במלחמה במחלת הסרטן כמו גם במחלות נוספות.
בשנות ה-70 של המאה שעברה החלו להצטבר עדויות בקשר עם הגרביולה בדבר המצאם של חומרים המדכאים תאים סרטניים מ 12 סוגים ובהם סרטן השד, סרטן השחלות, סרטן המעי הגס, הריאות, הלבלב, ערמונית , לימפומה ועוד. חומרים אלו נמצאו במספר חלקים בעץ הגרביולה: עלים, קליפת הגע, שורשים כמו גם בפרי ובזרעים.
בדיקות נוספות שנערכו מצאו כי לחומרים שבצמח יכולת לחזק את המערכת החיסונית ולשפר משמעותית את מצבם והרגשתם הכללית של חולים במחלות אוטואימיוניות. בנוסף רבים טוענים כי לעץ יכולות מובהקות בריפוי מחלות כמו קרוהן, טרשת נפוצה, זאבת ופיברומיאלגיה.
סגולות רפואיות נוספות של הגרביולה: מורידה חום, אנטי ויראלי, אנטי דלקתי, אנטי פיטרייתי, קוטל תולעי מעיים, נוגדת דיכאון ועוד.
הממסד הרפואי וחברות התרופות עומדות על כך שאף אחד מהמחקרים ומהבדיקות הטוענים ליכולת הריפוי של הגואנבנה, לא בוצעו ע”י מדענים ועל כן אין להתיחס אליהם ברצינות. יתר על כן, נשמעו טענות כי הגרביולה יוצרת סמפטומים הדומים לאלו של מחלת הפרקינסון.
הסתייגות 1: הגואנבנה הנו צמח בעל השפעה על גוף האדם ואינו מומלץ לנשים בהריון, אנשים הסובלים מלחץ דם נמוך וחולי לב. יש לנקוט במשנה זהירות ולהוועץ בגורם מקצועי בנושא טיפול רפואי בגואנבנה במידה והנכם מעוניינים להשתמש בעץ לצרכים רפואיים.
הסתייגות 2: הדברים שנאמרו כאן בנושא תכונותיו הרפואיות של הגואנבנה ובפרט היותו מדכא תאים סרטניים הם תוצר של מחקר אינטרנטי בשילוב עם מידע שהועבר לנו בעל פה דרך אנשים רבים. לא ערכנו מחקר קליני בנושא ואין אנו יכולים לערוב לדיוקו של המידע ולעדכניותו.
לא ניתן לקנות כיום פרי גואנבנה באינטרנט אולם יש אבקות, כדורים, מיצויים ושמנים רבים למכירה. תמיד מומלץ לבדוק את אמינות המוכר כמו גם איכות ואמינות המוצר.
בית גידולה הטבעי של הגרביולה הוא איזורים בעלי אקלים טרופי הקרובים יחסית לקו המשווה. יחד עם זאת, תפוצת הגרביולה לאיזורים שונים בעולם גדולה יחסית והוא מגודל באופן מסחרי בחלקים טרופיים של אפריקה ודרום מזרח אסיה.
הגרביולה יכול לגדול במספר איזורים בישראל אולם חשוב לדעת כי מדובר בעץ פרי בעל רגישות לקור ואינו בעל עמידות לקרה (טמפרטורות שמתחת ל 9 מעלות צלסיוס). טמפרטורה נמוכה תביא לנשירת העלים ובהמשך למוות של העץ, בפרט בשנותיו הראשונות. קרקעות דלות אינן מהוות בעיה כל עוד אינן כוללות מרכיב גירני.
קרקע – כאמור קרקעות דלות אינן מהוות מכשול והעץ יניב פרי גם בקרקעות דלות יחסית. יחד עם זאת טיוב הקרקע בעזרת כ 10% קומפוסט באיזור בית השורשים יסיע לעץ. בנוסף חשוב ליצר עבור הגואנבנה איזור שתילה מנוקז בו לא עומדים מים בחורף.
הגנה מקרה – בשנותיו הראשונות במשתלה נהנה הגואנבנה מחימום קל בחורף אשר מסייע לו לצלוח את החודשים הקרים. שתילה בקרבת קיר בית מגורים בשילוב עם הגנה מרוח עשויות לסייע לעץ להתמודד טוב יותר עם טמפרטורות נמוכות בחורף.
השקיה – הגואנבנה אינו בנוי להתמודד עם יובש ועל כן יש לספק לו סביבת בית שורשים לחה. צריכת המים היא פונקציה של גודל הנוף, סוג הקרקע והטמפרטורה ועל כן יש לעקוב ולהתאים את מנת ההשקיה למצב העץ. בשנים הראשונות יש להשקות בסמוך לגזע ועם התפתחות בית השורשים מומלץ להרחיב את רדיוס ההרטבה עד לכ 2 – 2.5 מטרים.
אור – לגואנבנה דרושה קרינת שמש ישירה למשך מספר שעות ביום לפחות.
לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com
השאר את פרטיך ונחזור אליך בהקדם